Mindfulness

MINDFULNESS (MBSR)

Wat is Mindfulness?

Mindfulness is een manier van leven, waarbij de aandacht is gericht op het Hier en Nu.
Het is het accepteren van de werkelijkheid zoals die is, waardoor je innerlijke rust en vrede bereikt.
Voor Mindfulness zijn verschillende omschrijvingen in omloop:

  • Aandachtgerichte Therapie
  • Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR)
  • Aandachttraining

Nog een omschrijving voor Mindfulness:
Een bewuste, open en vriendelijke aandacht die vrij is van veroordelingen.

Mindfulness is nooit afhankelijk van wat iemand meemaakt of van wat in zijn of haar leven gebeurt. Het is eenvoudigweg een houding, die men altijd kan aannemen.
Je kunt het zien als een natuurlijke houding, die we altijd bewust kunnen aannemen, als we ons druk maken om problemen of andere dramatische zaken.
Door mindful te zijn, zijn we volledig in het hier-en-nu. We kunnen afstand nemen van onze problemen en er daardoor makkelijker mee omgaan.

Het levert een ontspannen levenshouding op.

Wat levert Mindfulness op?

Wat onze cursisten er over zeiden: klik hier.

In zijn boek “Handboek Meditatief Ontspannen” zegt Jon Kabat-Zinn (grondlegger van de MBSR) het volgende over de effecten van deze cursus  van 8 bijeenkomsten (hijzelf noemt het een therapie):

“Hoewel de deelnemers oorspronkelijk naar de cursus werden verwezen om te leren ontspannen en beter met hun stress om te gaan, is het duidelijk dat ze veel meer dan dat hebben geleerd. Ze vertrekken vaak met minder ernstige èn minder lichamelijke symptomen en met meer zelfvertrouwen, optimisme en assertiviteit. Ze hebben meer geduld met zichzelf en kunnen zichzelf en hun beperkingen en handicaps beter accepteren. Ze hebben meer vertrouwen in hun vermogen met lichamelijke en emotionele pijn om te gaan, alsmede met de andere krachten in hun leven. Ze zijn ook minder angstig, minder depressief en minder kwaad. Ze voelen zich meer meester van situaties, zelfs in stresssituaties waarop zij vroeger de greep zouden zijn verloren. Kortom, ze gaan veel vaardiger om met ‘de hele catastrofe’ van hun leven, de hele scala van ervaringen in het leven, waaronder in sommige gevallen hun ophanden zijnde dood.”

Voor wie is de cursus Mindfulness?

De cursus Mindfulness is voor iedereen geschikt!

Mensen hebben de eigenaardigheid een flink deel van de dag na te denken over zaken waar ze vaak niets aan kunnen veranderen. Daarbij komt dan ook nog, dat ze vele malen over hetzelfde piekeren en geen oplossing bedenken, maar in kringetjes ronddraaien.  Vergelijk dat eens met de dieren. Die leven volledig in het hier en nu. Zij denken niet na over de toekomst en over alles wat mogelijk zou kunnen gebeuren (en meestal toch weer heel anders wordt).

In de Mindfulness cursus leer je die gedachten te herkennen en ze te laten voor wat ze zijn. Door een aantal ontspanningstechnieken en meditatie (iedereen kan het leren!) vind je de onontbeerlijke rust.

Twijfel je?

Vraag je je af, of dit wel is wat je zoek?
Dan kun je eerst op maandag 30 oktober (2017) de gratis workshop “Wat is Mindfulness” bijwonen.
Hiervoor dien je je wel aan te melden. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.
Stuur een mail naar Dilmarah en we antwoorden zo spoedig mogelijk (per mail of telefonisch).

Voor planning klik hier
Voor tarieven: klik hier
Om aan te geven dat je graag de eerstvolgende cursus wilt volgen: klik hier